Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brandade (purée rybne)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Brandade (purée rybne) - składniki:
  • 500 g solonego
  • suszonego dorsza
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • ok. 2 szklanek oliwy
  • sól
  • biały pieprz
Brandade (purée rybne) - sposób przygotowania: Solonego dorsza opłukać i moczyć przez 24 godziny, kilka razy zmieniając zimną wodę. Ugotować ziemniaki. Odsolonego dorsza włożyć do garnka z gotującą się wodą, listkiem laurowym i cebulą. Na bardzo małym ogniu gotować do 10 minut. Kiedy płatki mięsa się oddzielają, ryba jest gotowa. Śmietankę i oliwę podgrzać osobno. Lekko ostudzonego dorsza oczyścić ze skóry i ości. Do miski włożyć mięso z utartym czosnkiem i ziemniaki przepuszczone przez praskę. Ucierać mikserem, stopniowo wlewając ciepłą oliwę. Co jakiś czas dolewać po trochu śmietankę. Krem doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.