Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Masło bazyliowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Masło bazyliowe - składniki:
  • kostka świeżego masła
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 garście dorodnych liści bazylii
Masło bazyliowe - sposób przygotowania: Cytrynę wyszorować i sparzyć, otrzeć skórkę na tarce (tylko żółtą część). Bazylię umyć i dobrze osuszyć. Układać listki jeden na drugim, zwijać ciasny rulonik i kroić bardzo ostrym nożem w paseczki. Miękkie masło rozetrzeć łyżką i dokładnie wymieszać z resztą składników. Zawinąć masło w folię spożywczą, formując wałek, i schłodzić w lodówce lub zamrozić. Kroić w plastry i kłaść na pieczoną rybę, kotlety schabowe, warzywa lub podawać do chleba.

Informacje o Masło bazyliowe

  • Czosnek na zdrowie

    Czosnek na zdrowie

    Jedyne, do czego może nie pasować, to desery. Poza tym - w kuchni nadaje się do wszystkiego! Idealne masło do świeżego, chrupiącego pieczywa. Masło bazyliowe Składniki: kostka świeżego masła 2 utarte ząbki czosnku skórka otarta z cytryny 2 garście dorodnych liści bazylii Cytrynę wyszorować i sparzyć

  • Pomidorowy zawrót głowy

    Pomidorowy zawrót głowy

    ... ale za to jaka dobra! Z masłem bazyliowym własnej roboty i oczywiście z plastrem świeżego pomidora. Prostota sama w sobie. 4 okrągłe bułki ciabatty 1 opakowanie (200 g) mozzarelli 1 duży pomidor malinowy 8 listków bazylii masło bazyliowe: 10 listków bazylii 1/2 kostki (100 g) miękkiego masła

  • Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!

    Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!

    duży pomidor malinowy 8 listków bazylii Masło bazyliowe: 10 listków bazylii 1/2 kostki (100 g) miękkiego masła sól Przygotuj masło: porwij listki bazylii, przełóż do moździerza, dodaj szczyptę soli i utrzyj na pastę. Dodaj ją do miękkiego masła i dokładnie wymieszaj. Przełóż do pojemnika z