Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sola w sosie śmietanowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Sola w sosie śmietanowym - składniki:
  • 200 g filetu z soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • sok z pół cytryny
  • 1 szalotka lub pół małej cebuli
  • 200 ml śmietany 36-proc.
  • pół łyżeczki soli do smaku
Sola w sosie śmietanowym - sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Na niej ułożyć płaty soli, zalać winem i dusić ok. 5 min. Dodać śmietanę, sok z cytryny. Przyprawić cukrem i solą. Gotować, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem jaśminowym.