Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Semifreddo z figami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Semifreddo z figami - składniki:
Semifreddo z figami - sposób przygotowania: Jajka umyć. Oddzielić białko od żółtka. Żółtka ubić z połową cukru. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Pod koniec ubijania wlać brandy. Migdały uprażyć na patelni na złoto.Wymieszać ubitą śmietanę z żółtkami, dodać migdały i rodzynki oraz pokrojony miąższ fig.Ubić białka ze szczyptą soli. Do masy śmietanowej dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na 30-40 min. Deser powinien mieć konsystencję zamrożonego musu. Świeże figi można zastąpić suszonymi pokrojonymi w paski, uprzednio przez 15 min moczonymi w brandy. Z foremek wyjąć semifreddo na talerz. Podawać ze świeżą figą.