Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Czerwone gołąbki z jagnięciną
Czerwone gołąbki z jagnięciną - składniki:
Czerwone gołąbki z jagnięciną - sposób przygotowania:
Z główki kapusty czerwonej wytnij głąb, nie uszkadzając liści. Zanurz całą główkę we wrzątku i gotuj ok. 5 min. Schłódź w zimnej wodzie z octem winnym (kapusta zmieni kolor). Zdejmij pojedyncze liście i przygotuj je do faszerowania. Rozpłaszcz i zetnij zgrubiałą łodygę. Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, zrumień cebulę na oliwie, wymieszaj z orzeszkami piniowymi, żurawinami i surową mieloną jagnięciną. Dopraw solą, pieprzem, gałką, ziołami. Ciasno zawijaj nadzienie w liście, tworząc nieduże gołąbki równej wielkości. Kilka sporych liści ułóż na dnie garnka z oliwą, dodaj tymianek, czosnek, listki laurowe, ziele angielskie. Ułóż gołąbki, zalej niedużą ilością wody i gotuj pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Pod koniec wrzuć do sosu śliwki.
- główka czerwonej kapusty
- 0.5 kg mięsa (jagnięcina)
- 150 g ryżu
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- garść uprażonych orzeszków piniowych
- garść suszonych żurawin
- szczypta suszonego tymianku
- oliwa
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ocet winny
- 6 nieobranych ząbków czosnku
- ziele angielskie
- kilka gałązek tymianku
- 4 listki laurowe
- garść suszonych śliwek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki