Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czerwone gołąbki z jagnięciną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Czerwone gołąbki z jagnięciną - składniki:
Czerwone gołąbki z jagnięciną - sposób przygotowania: Z główki kapusty czerwonej wytnij głąb, nie uszkadzając liści. Zanurz całą główkę we wrzątku i gotuj ok. 5 min. Schłódź w zimnej wodzie z octem winnym (kapusta zmieni kolor). Zdejmij pojedyncze liście i przygotuj je do faszerowania. Rozpłaszcz i zetnij zgrubiałą łodygę. Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, zrumień cebulę na oliwie, wymieszaj z orzeszkami piniowymi, żurawinami i surową mieloną jagnięciną. Dopraw solą, pieprzem, gałką, ziołami. Ciasno zawijaj nadzienie w liście, tworząc nieduże gołąbki równej wielkości. Kilka sporych liści ułóż na dnie garnka z oliwą, dodaj tymianek, czosnek, listki laurowe, ziele angielskie. Ułóż gołąbki, zalej niedużą ilością wody i gotuj pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Pod koniec wrzuć do sosu śliwki.