Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Knish z kaszą gryczaną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Knish z kaszą gryczaną - składniki:
Knish z kaszą gryczaną - sposób przygotowania: Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej do miski z mąką, dodać sól i rozdrobnić w palcach na kaszę. Roztrzepać jajka ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać mąki, jeśli za twarde - śmietany. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny lub dłużej. Przygotować nadzienie: kaszę ugotować, grzyby posiekać i usmażyć na oliwie wraz z cebulą. Wymieszać kaszę z grzybami, doprawić, wbić roztrzepane jajko - nadzienie powinno być klejące. Uformować z nadzienia spore kule - mniejsze od piłek tenisowych, ale większe od pingpongowych. Rozwałkowanymi dwoma placuszkami z ciasta owijać kule, tak by wierzch pozostał otwarty i by nadzienie lekko wystawało. Ułożyć pierogobułki na pergaminie posmarowanym olejem, piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec ok. 40 min.

Informacje o Knish z kaszą gryczaną

  • Tanio i ze smakiem

    Tanio i ze smakiem

    . Oprócz kaszy gryczanej (do której, zamiast grzybów możesz dodać też pokrojony w kosteczkę wędzony boczek), można faszerować je kapustą z grzybami, mięsem lub twarogiem. Knish z kaszą gryczaną Ciasto: 500 g mąki 150 g masła 4 łyżki oleju 100 g kwaśnej śmietany (tłustej) 2 jaja sól Nadzienie: 1

  • Kasza gryczana w roli głównej

    Kasza gryczana w roli głównej

    podsmażoną cebulką lub kapustę (może być kiszona z grzybami - jak do pierogów). Knish z kaszą gryczaną Ciasto: 500 g mąki 150 g masła 4 łyżki oleju 100 g kwaśnej śmietany (tłustej) 2 jaja sól Nadzienie: 1 szklanka palonej kaszy gryczanej 1 cebula pokrojona w kostkę garść grzybów (świeżych lub