Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś z żółtkiem i koprem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Łosoś z żółtkiem i koprem - składniki:
Łosoś z żółtkiem i koprem - sposób przygotowania: Łososia posypać solą i cukrem, zwinąć ciasno w rulon, opakować folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Kilka gałązek kopru zostawić do dekoracji, resztę zmiksować z olejem bardzo dokładnie. Masę koprową odcedzić na sitku, by uzyskać zielony koperkowy olej. Bób ugotować, obrać ze skórki. Ogórka obrać, usunąć część nasienną, pokroić w nieduże trójkąty. Zagotować wodę z odrobiną octu, delikatnie zsunąć do wody żółtka. Gotować je pojedynczo po 2 min każde, w ledwo pyrkającej wodzie. Oczyścić z resztek białka. Łososia odwinąć z folii i pokroić na słupki. Na talerzu położyć łososia, obok - półpłynne żółtko. Udekorować ogórkiem, bobem, koprem i łososiową ikrą, polać olejem.