Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makowe placki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Makowe placki - składniki:
Makowe placki - sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Masło najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypując mąką, i rozwałkować na grubość 1 cm. Przełożyć na blaszkę i piec w temp. 200 st. C ok. 15 min. Wyjąć i po wystygnięciu kroić w pasy o długości 4 cm i szerokości 1,5 cm. Przygotować masę makową: mak opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę do mielenia. Przygotować syrop: wodę z cukrem zagotować, aż płyn zmniejszy objętość o 1/3. Kiedy ostygnie, dodać 1 łyżkę miodu. Ciastka przełożyć do miski, wymieszać z makiem i syropem. Odstawić na godzinę.