Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makowe placki
Makowe placki - składniki:
Makowe placki - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Masło najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypując mąką, i rozwałkować na grubość 1 cm. Przełożyć na blaszkę i piec w temp. 200 st. C ok. 15 min. Wyjąć i po wystygnięciu kroić w pasy o długości 4 cm i szerokości 1,5 cm. Przygotować masę makową: mak opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę do mielenia. Przygotować syrop: wodę z cukrem zagotować, aż płyn zmniejszy objętość o 1/3. Kiedy ostygnie, dodać 1 łyżkę miodu. Ciastka przełożyć do miski, wymieszać z makiem i syropem. Odstawić na godzinę.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki