Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zrazy Marty Gessler

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (27 głosów)

Zrazy Marty Gessler - składniki:
Zrazy Marty Gessler - sposób przygotowania: Mięso starannie umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i wstawić do zamrażalnika na 30 min (ułatwi to jego pokrojenie). Następnie lekko zmrożone kroić w cienkie plastry w poprzek włókien. Rozbić dokładnie. Posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą, ułożyć cienki kawałek boczku, plasterek chorizo, pasek ogórka i ściśle zawinąć. Na patelnię wlać oliwę. Rozgrzać ją i delikatnie smażyć obtoczone w mące zrazy - na początku stroną, na której znajduje się zawinięty brzeg mięsa, wtedy nie potrzeba wykałaczki. Przełożyć podsmażone zrazy do garnka. Na patelnię wlać odrobinę wody i widelcem zeskrobać resztki po smażeniu. Dodać je do garnka. Wlać wino, dorzucić grzyby, przekrojoną na pół cebulę i gałązkę rozmarynu. Uzupełnić wodą, tak by zrazy były przykryte, i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na 50 min. Następnie wyjąć garnek i przełożyć zrazy do miski. Sos przetrzeć przez sito i polać nim mięso. Można zagęścić sos mąką i śmietaną. Danie będzie lekkie, jeżeli dodasz tylko szczyptę chili i dużo rozmarynu. Pasują buraczki, kasze i kiszonki.