Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kremówka "Zrób to sam"

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kremówka "Zrób to sam" - składniki:
Kremówka "Zrób to sam" - sposób przygotowania: Wykroić z gotowego ciasta prostokąty, ukłożyć na papierze do pieczenia na blasze (lekko je rozsunąć bo rosną), nakłuć kilka razy widelcem, smarować żółtkiem wymieszanym z łyżką zimnej wody i piec ok. 20 min. Krem budyniowy: Dwie trzecie mleka zagotować z cukrem, jedną trzecią wymieszać z mąką. Do wrzącego mleka wlać mleko z mąką, ciągle mieszając. Kostkę masła pokroić na małe kawałki. Do gorącego mleka wrzucić masło i cały czas mieszać - masło decyduje o aksamitności kremu. Do mleka wrzucić kawałek laski wanilii (10 cm), zostawić, aż się zagotuje. Wyjąć i przekroić na pół, nożem wyskrobać nasionka i wrzucić do zagotowanego mleka. Na końcu bita śmietana. Do miski wlać 1/2 l śmietany (36-proc.) i ubijać z łyżką cukru pudru ręcznym mikserem - na początku przez chwilę na małych obrotach. Potem wrzucić duże obroty, ale nie na długo, aby się nie zwarzyła. Tuż przed ubijaniem dobrze włożyć śmietanę na 5 min do zamrażalnika. Rada Marty Gessler: W domu to ciastko nazywam 'zrób to sam'. Na środku stołu stawiam blaszkę z upieczonymi prostokątami ciasta francuskiego, miskę z kremem waniliowym, bitą śmietanę, owoce: truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, morele. Domownicy sami składają swoją kremówkę. Na koniec obowiązkowo deszcz cukru pudru.