Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata z serem kozim w cieście filo

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Sałata z serem kozim w cieście filo - składniki:
  • 2 arkusze ciasta filo (dostępne mrożone w delikatesach)
  • 2 serki crottin de Chavignol
  • 4 łyżeczki gęstego miodu
  • rozpuszczone masło
  • świeżo mielony pieprz
  • zielona sałata
  • najlepiej różnych odmian
  • sos winegret z musztardą diżońską i białym winem
  • uprażone orzechy włoskie
  • tłoczony na zimno olej z orzechów włoskich
Sałata z serem kozim w cieście filo - sposób przygotowania: Dwa arkusze ciasta filo przetnij nożyczkami na pół. Każdą z połówek posmaruj roztopionym masłem, na każdej połóż połówkę sera crottin i dodaj miód. Zamknij ser w kwadratowej paczuszce ciasta. Na wierzchu posmaruj ją roztopionym masłem. Doprawioną winegretem sałatę nałóż na talerze, posyp uprażonymi orzechami. Paczuszki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, aż się zrumienią. Gorące połóż na sałacie, pokrop olejem orzechowym.