Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pęczak z burakami
Pęczak z burakami - składniki:
Pęczak z burakami - sposób przygotowania:
Pęczak dokładnie wypłukać. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, wsypać kaszę, dodać masło i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Garnek zdjąć z ognia, owinąć w lnianą ściereczkę i włożyć pod poduchę. Wyjąć, kiedy kasza ostygnie, a buraki się upieką. Buraki umyć, nie obierać. Na folii aluminiowej położyć przekrojone na pół, dodać oliwę, ocet balsamiczny, skórkę cytrynową i pomarańczową, sól, pieprz, rozmaryn. Całość wymieszać i owinąć szczelnie folią. Wstawić do rozgrzanego (180 st. C) piekarnika. Piec ok. godziny. Buraki po upieczeniu obrać, włożyć do blendera, wlać płyn, który powstał w trakcie pieczenia, i zmiksować. Zmiksowane buraki przetrzeć przez sitko, a powstały sos wymieszać z ugotowanym pęczakiem. Buraczkowy pęczak podgrzać. Porcję położyć na środku talerza, na nim - kawałek usmażonej białej ryby, kroplę pesto albo purée z zielonego groszku, listek botwinki lub szpinaku
- 250 g pęczaku
- 750 ml wody
- 1 płaska łyżka masła
- 4 małe buraki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 2 gałązki rozmarynu
- skórka z 1/2 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- gruba sól morska
- pieprz
Muffiny buraczane pieczone w wafelkach
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki