Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pęczak z burakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pęczak z burakami - składniki:
Pęczak z burakami - sposób przygotowania: Pęczak dokładnie wypłukać. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, wsypać kaszę, dodać masło i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Garnek zdjąć z ognia, owinąć w lnianą ściereczkę i włożyć pod poduchę. Wyjąć, kiedy kasza ostygnie, a buraki się upieką. Buraki umyć, nie obierać. Na folii aluminiowej położyć przekrojone na pół, dodać oliwę, ocet balsamiczny, skórkę cytrynową i pomarańczową, sól, pieprz, rozmaryn. Całość wymieszać i owinąć szczelnie folią. Wstawić do rozgrzanego (180 st. C) piekarnika. Piec ok. godziny. Buraki po upieczeniu obrać, włożyć do blendera, wlać płyn, który powstał w trakcie pieczenia, i zmiksować. Zmiksowane buraki przetrzeć przez sitko, a powstały sos wymieszać z ugotowanym pęczakiem. Buraczkowy pęczak podgrzać. Porcję położyć na środku talerza, na nim - kawałek usmażonej białej ryby, kroplę pesto albo purée z zielonego groszku, listek botwinki lub szpinaku
Muffiny buraczane pieczone w wafelkach