Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Domowy biały ser

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Domowy biały ser - składniki:
Domowy biały ser - sposób przygotowania: Surowe, niepasteryzowane mleko przelać do glinianego bądź emaliowanego naczynia. Zostawić przykryte serwetą w temp. 20-25 stopni. Po dobie mleko powinno się skwasić i zsiąść. Śmietana na wierzchu powinna być gładka i żółtokremowa. Mleko, które długo się nie zsiada, i śmietana, która szarzeje i się marszczy, nie są dobrej jakości i nie nadają się na ser. Kiedy mleko się zsiądzie, należy od razu przystąpić do warzenia sera. Garnek z mlekiem delikatnie podgrzewać w kąpieli wodnej nieprzekraczającej 55 stopni. Jeżeli ser przywiera do garnka, odciąć go od brzegów, serwatka powinna wypłynąć na wierzch i mieć odcień żółto-zielony (nie biały!). Pociąć ser w kratkę, by łatwiej się warzył. Nie mieszać! Gdy wyraźnie widać oddzieloną serwatkę i ser, zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Delikatnie wylać ser na cedzak wyłożony gazą. Pozwolić, by odciekł. Zawiązać gazę w woreczek i powiesić, by więcej wody wypłynęło ze środka. Zjadać na świeżo.

Informacje o Domowy biały ser

  • Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!

    Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam!

    , bądź ostrą papryczkę. Źródło: Ugotuj.to Do zrobienia domowego białego sera potrzebne jest mleko prosto od krowy. Taki twaróg jest kremowy i doskonale nadaje się zarówno na kanapki, jak i do przygotowania past czy farszu do naleśników i pierogów. Domowy biały ser 2 litry mleka Surowe