Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tortille z jagnięciną po libańsku

Autor
A A A
  • Tortille z jagnięciną po libańsku

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tortille z jagnięciną po libańsku - składniki:
Tortille z jagnięciną po libańsku - sposób przygotowania: Mięso dopraw mieszanką przypraw i solą. Wrzącym bulionem zalej kuskus, dodaj sok z cytryny i posiekane ząbki czosnku, zamieszaj. Gdy kasza przestygnie, dodaj posiekane listki natki i mięty, odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie do kaszy dodaj mięso i całość wyrób na jednolitą masę, dopraw solą i ewentualnie przyprawą. Podziel masę na 8 części i mokrymi rękami uformuj ostro zakończone wałeczki przypominające kształtem oscypka. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 20-25 minut. Morele zalej wodą i odstaw na 20 minut, następnie odsącz i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz. Podgrzane na suchej patelni tortille posmaruj humusem. Każdy kotlecik (lub dwa) zawiń w tortillę, dodając kilka pasków moreli, liście sałaty i gałązki mięty.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości

Informacje o Tortille z jagnięciną po libańsku

  • Menu znad Morza Śródziemnego

    Menu znad Morza Śródziemnego

    - najlepiej z udźca. Do niego także świetnie pasują morele. Tortille z jagnięciną po libańsku 250 g chudej i dwukrotnie zmielonej jagnięciny mieszanka przypraw orientalnych 1/4 pęczka natki pietruszki 1/4 pęczka świeżej mięty 50 g kaszki kuskus 50 ml bulionu 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny