Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosół wołowy

Autor
A A A
  • Rosół wołowy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (20 głosów)

Rosół wołowy - składniki:
Rosół wołowy - sposób przygotowania: Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą, większe kawałki przekrój na pół. Marchewkę, korzenie selera i pietruszkę obierz i opłucz. Z pora i cebuli usuń zewnętrzne warstwy i dokładnie wymyj. Mięso i warzywa przełóż do dużego garnka i zalej taką ilością wody, by przykryła mięso i warzywa. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Postaw na małym ogniu i bardzo powoli doprowadź do wrzenia. Po kilkunastu minutach od zagotowania na powierzchni zaczyna zbierać się tzw. szumowina. Usuwaj ją łyżką cedzakową. Przykryj garnek pokrywką, pozostawiając ją lekko uchyloną. Gotuj na bardzo małym ogniu przez min. 3 godziny - tak długo, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Pamiętaj - rosół nie znosi pośpiechu, powinien lekko pyrkotać! Na koniec wyjmij z garnka mięso i warzywa (mięso wykorzystaj na farsz do pierogów, a warzywa użyj np. do sałatki jarzynowej). Rosół przecedź przez gazę, na durszlaku lub sicie - powinien być klarowny. Dopraw solą i pieprzem, podawaj gorący z kawałkami marchewki z rosołu, posiekaną natką pietruszki i makaronem - np. domowym, patrz przepis obok.
Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Informacje o Rosół wołowy

  • Menu dnia z solidną zapiekanką

    Menu dnia z solidną zapiekanką

    Idealnie rozgrzeje w zimny i deszczowy dzień. Solidna cebulowa zupa - najlepiej na rosole wołowym. Zupa cebulowa gęsta Składniki l rosołu wołowego 40 dag cebuli 6-8 dag masła 20 dag chleba razowego 2-3 dag masła do chleba sól pieprz imbir mielone goździki i gałka muszkatołowa

  • Pokusy i posty królowej-dziewicy

    Pokusy i posty królowej-dziewicy

    . Pottage, czyli polewka 2 ćwiartki kurczaka 3/4 l rosołu wołowego lub cielęcego (może być z kostki) 1 pęczek ziół (majeranek, oregano, tymianek, estragon) szczypta gałki muszkatołowej

  • Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

    Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

    . Całość zagnieć i uformuj kluseczki. Kluseczki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy rosół będzie gotowy, przypraw go i dodaj siekany koperek. Ranty talerza wyłóż plastrami wędzonej piersi, nałóż kluseczki i zalej rosołem. Autor: Adam Chrząstowski   Czas na klasykę:  rosół wołowy. Wybierając mięso

  • Sycące menu dnia z apetyczną zapiekanką ziemniaczaną

    Sycące menu dnia z apetyczną zapiekanką ziemniaczaną

    Taką zupę możesz podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub domowymi preclami . Zupa cebulowa gęsta 1,5 l rosołu wołowego 40 dag cebuli 6-8 dag masła 20 dag chleba razowego 2-3 dag masła do chleba sól pieprz imbir mielone goździki i gałka muszkatołowa do smaku Cebulę obierz, opłucz

  • Powitaj wiosnę w dobrej formie!

    Powitaj wiosnę w dobrej formie!

    łyżki rosołu wołowego 1/8 l śmietany 4 pomidorki koktajlowe Mięso kroimy na 4 plastry grubości ok. 1 cm. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8-10 min. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Brokuły miksujemy

  • Kołduny. Jak go językiem naciśniesz, to sok puska

    Kołduny. Jak go językiem naciśniesz, to sok puska

    Do gotowania: 2 litry rosołu wołowego Wykonanie: z mąki i wody wyrobić elastyczne ciasto, wybić je o stolnicę, nakryć ściereczką i odłożyć, żeby odpoczęło. Posiekać mięsa tasakiem, dodać łój starty na tarce i posiekaną, potem wygniecioną cebulę, wymieszać z przyprawami

  • Zupy polskie do wyboru, do koloru. Pomidorówka, rosół, a może ogórkowa? [PRZEPISY]

    Zupy polskie do wyboru, do koloru. Pomidorówka, rosół, a może ogórkowa? [PRZEPISY]

    grochówkę « Zup polskich istnieje jeszcze wiele - to tylko te najważniejsze. Jeśli jesteś wielbicielem zup, przejrzyj bazę naszych przepisów na zupy  - mamy ich ponad tysiąc! To także może cię zainteresować: Włoska pomidorówka z fasolą Zupa ogórkowa z pulpecikami Rosół wołowy po wietnamsku

  • Menu dnia na deszczowy dzień

    Menu dnia na deszczowy dzień

    Rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni.   Zupa cebulowa gęsta 1.5 l rosołu wołowego 40 dag cebuli 6-8 dag masła 20 dag chleba razowego 2-3 dag masła do chleba sól pieprz imbir mielone goździki i gałka muszkatołowa do smaku Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój w kostkę i zeszklij na