Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Faworki (chrust)

Autor
A A A
  • Faworki (chrust)

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Faworki (chrust) - składniki:
Faworki (chrust) - sposób przygotowania: Na stolnicę przesiej mąkę, masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus, śmietanę i wyrób elastyczne ciasto. Następnie wałkiem do ciasta energicznie uderzaj je przez 10-15 minut, a gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, odstaw w chłodne miejsce na godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i bardzo cienko rozwałkuj (najcieniej jak to możliwe). W razie potrzeby dosypuj mąkę. Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o wymiarach 8x3 cm. W środku każdego paska ostrym nożem zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego.
W karnawale smakują najlepiej, ale jak poznasz ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki