Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Słone karmelki z migdałami

Autor
A A A
  • Słone karmelki z migdałami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Słone karmelki z migdałami - składniki:
  • 2 szklanki (400 g) cukru
  • 120 g masła
  • 150 g migdałów w słupkach
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
Słone karmelki z migdałami - sposób przygotowania: Podziel sól na dwie części, migdały przesyp do miski, przygotuj masło, a blachę do pieczenia wyłóż pergaminem - gdy robisz karmel, kluczową sprawą są gotowe do natychmiastowego użycia składniki i naczynia. W dużym rondlu o grubym dnie na sporym ogniu, mieszając od czasu do czasu, roztop cukier. Zmniejsz ogień do średniego, przestań mieszać i obserwuj płyn - powinien zacząć się karmelizować, czyli zmieniać kolor. Następnie dodaj migdały w słupkach oraz masło i smaż ok. 1-2 min. Po tym czasie dodaj sól i zamieszaj. Masę ostrożnie przelej na pergamin i wyrównaj powierzchnię drewnianą łyżką. Posyp pozostałą solą i odstaw do zastygnięcia na min. 1 godz. Gdy masa zastygnie i stwardnieje, połam na mniejsze części. Przechowuj w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku (karmelki łatwo łapią wilgoć i się zlepiają).

Informacje o Słone karmelki z migdałami

  • Domowe łakocie

    Domowe łakocie

    . Garnek MG HOME Tamiz w okazje.info W naszym serwisie znajdziecie również przepisy na karmelki melasowe oraz landrynki z dodatkiem syropu kukurydzianego (można go kupić w niektórych delikatesach oraz sklepach z produktami z różnych stron świata). Słone karmelki z migdałami 2