Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki z pomarańczowym kremem

Autor
A A A
  • Tartaletki z pomarańczowym kremem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tartaletki z pomarańczowym kremem - składniki:
Tartaletki z pomarańczowym kremem - sposób przygotowania: Przygotuj pomarańcze: pomarańcze dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i wytrzyj, a następnie otrzyj z nich skórkę. Przygotuj ciasto: w dużej misce połącz mąki, dodaj cukier, 1 łyżkę skórki z pomarańczy i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj palcami tak, aby konsystencją przypominało mokry piasek. Następnie dodaj wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż nim foremki na tartaletki (możesz też upiec jedną dużą tartę). Ciasto ponakłuwaj widelcem, aby nie wyrosło podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż tartaletki się zrumienią na złoto. Wyjmij i ostudź. Przygotuj krem: w misce delikatnie i krótko, tylko do połączenia składników, ubij serek, śmietankę, cukier, kardamon (lub cynamon), łyżkę miodu oraz skórkę z pomarańczy (jeśli będziesz długo ubijać, krem może się zwarzyć). Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę i niewielkim ostrym nożem wytnij fileciki. Odłóż je na chwilę na papier kuchenny, aby trochę odsączyć sok. Tuż przed podaniem nałóż krem do upieczonych tartaletek, na wierzch fileciki z pomarańczy, skrop miodem i posyp posiekanymi pistacjami. Rada: jeśli przygotujesz deser wcześniej, upieczone ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku, a krem w lodówce.
Mini tarty dla każdego