Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Boczek pieczony w piwie Pilsner

Autor
A A A
  • Boczek pieczony w piwie Pilsner

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Boczek pieczony w piwie Pilsner - składniki:
  • 1 kg chudego surowego boczku wieprzowego
  • marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka gałązek posiekanego świeżego majeranku
  • 1 mały pęczek posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 200 ml piwa Pilsner
  • mielony liść laurowy
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • glazurowane śliwki:
  • 1 kg świeżych lub mrożonych śliwek węgierek bez pestek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śliwowicy łąckiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kardamon mielony
  • grubo mielony czarny pieprz
Boczek pieczony w piwie Pilsner - sposób przygotowania: dla 4 osób Umyty i osuszony boczek natrzyj dokładnie solą, pieprzem i liściem laurowym, ułóż w brytfannie do pieczenia. Olej rzepakowy połącz z majerankiem, lubczykiem, cebulą, musztardą, czosnkiem i miodem. Mieszanką ziół i przypraw obficie posmaruj boczek na grubość około 0,5 cm, podlej piwem Pilsner, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Na patelni rozpuść cukier, aby powstał karmel, dodaj masło i przekrojone na pół śliwki, chwilę podsmażaj, a następnie dolej śliwowicę, dodaj igiełki rozmarynu i dopraw pieprzem i kardamonem. Całość duś do momentu, aż alkohol odparuje, a sos zgęstnieje. Soczysty i aromatyczny boczek wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry i skrop powstałym w trakcie pieczenia sosem. Podawaj z glazurowanymi śliwkami aromatyzowanymi pieprzem i kardamonem.

Informacje o Boczek pieczony w piwie Pilsner

  • Wyborna wieprzowina

    Wyborna wieprzowina

    ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Pieczony boczek, podobnie jak pieczony schab, sprawdzi się na świątecznym stole. Jeśli ten duszony w winie Ci nie odpowiada, zobacz przepis na boczek pieczony w piwie pilsner . Boczek rolowany z czosnkiem w czerwonym winie 1,5