Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Policzki cielęce z figami w ciemnym piwie

Autor
A A A
  • Policzki cielęce z figami w ciemnym piwie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Policzki cielęce z figami w ciemnym piwie - składniki:
Policzki cielęce z figami w ciemnym piwie - sposób przygotowania: dla 4 osób Przygotuj purée: do gorącego bulionu dodaj topinambur, ugotuj go do miękkości, odcedź, zmiksuj z kawałkami masła i bulionem, w którym się gotował, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Oczyszczone policzki oprósz przyprawami i mąką, obsmaż na złoty kolor na oleju i przełóż do dużego rondla. Warzywa obsmaż na patelni, używając tego samego tłuszczu, i wraz z figami dodaj do mięsa. Następnie dolej do rondla piwo, miód pitny i wywar cielęcy. Całość duś pod przykryciem do miękkości na małym ogniu (ok. 4-5 godzin). Mięso i figi przełóż na półmisek, a pozostały sos zmiksuj, przecedź przez sito, dopraw do smaku i gotuj, aż zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu przełóż policzki i figi. Delikatne i aromatyczne policzki cielęce z figami podawaj na kremowym purée.