Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grasica cielęca z szalotką i ciemnym piwem

Autor
A A A
  • Grasica cielęca z szalotką i ciemnym piwem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Grasica cielęca z szalotką i ciemnym piwem - składniki:
  • 600 g oczyszczonej grasicy cielęcej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 pokrojone w piórka szalotki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 200 ml lekkiego ciemnego piwa do 5 proc. alk.
  • 1 łyżka miodu mniszkowego
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • grubo mielony czarny pieprz
Grasica cielęca z szalotką i ciemnym piwem - sposób przygotowania: dla 4 osób Grasicę wymocz w zimnej wodzie, następnie krótko sparz we wrzątku, ostudź i pokrój. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso, dodaj szalotkę, gałązki tymianku i czosnek, a następnie wlej piwo. Gdy część płynu odparuje, dodaj miód, przyprawy i masło. Aromatyczną i delikatną grasicę podawaj z ulubionymi sałatami i chrupiącą bułką paryską.