Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona gicz cielęca z piwem miodowym

Autor
A A A
  • Pieczona gicz cielęca z piwem miodowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Pieczona gicz cielęca z piwem miodowym - składniki:
Pieczona gicz cielęca z piwem miodowym - sposób przygotowania: dla 4 osób Oczyszczone gicze umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie skrop olejem i natrzyj jałowcem, solą i pieprzem. Gicze przełóż na blachę do pieczenia, obłóż plastrami cytryny, ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu, podlej piwem, przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C. Piecz 3-4 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości giczy). Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklij szalotkę, dodaj groszek i czosnek, dopraw do smaku. Kruche i soczyste gicze skrop sosem powstałym podczas pieczenia. Podawaj ze słodkim zielonym groszkiem i pieczonym czosnkiem.