Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sakiewki z bakłażanem

Autor
A A A
  • Sakiewki z bakłażanem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Sakiewki z bakłażanem - składniki:
Sakiewki z bakłażanem - sposób przygotowania: Warzywa umyj i osusz. Bakłażany pokrój na równe kawałki (najlepiej na małe kostki), pora - w półplasterki, obraną cebulkę na ćwiartki, a połowę szczypioru posiekaj na duże kawałki (pozostały zachowaj do związywania). Obrane imbir i czosnek zetrzyj na tarce i w misce wymieszaj z sosem hoisin, sosem sojowym i pastą chili lub drobno posiekaną papryczką bez pestek oraz olejem sezamowym. Na rozgrzanym oleju (lub maśle) usmaż kawałki cebulki i pora, odłóż do miski z przyprawami. Rozgrzej olej w woku, dodaj bakłażana i smaż go ok. 10 min. Gdy bakłażan jest miękki, dodaj wymieszane składniki z miseczki i grubo posiekany szczypior, smaż jeszcze chwilę. Placki ryżowe (papier ryżowy) lekko zwilż lub na chwilę zamocz w letniej wodzie, odłóż na ściereczkę, nałóż bakłażana z sosem, zawiń w sakiewkę i zwiąż szczypiorem zanurzonym na chwilę we wrzątku. Ułóż na talerzu wyłożonym rzeżuchą. Rada: tak przygotowanego bakłażana można zmiksować i podawać jako pastę do grzanek.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Informacje o Sakiewki z bakłażanem

  • Bakłażan

    Bakłażan

    miso Bakłażanowa przekładanka Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną Makaron smażony z bakłażanem i grzybami Sakiewki z bakłażanem