Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z farszem szpinakowym

Autor
A A A
  • Pierogi z farszem szpinakowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (17 głosów)

Pierogi z farszem szpinakowym - składniki:
Pierogi z farszem szpinakowym - sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki połącz w misce i zagnieć ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde - dolej wody, jeśli za rzadkie - podsyp mąką. Farsz: Liście szpinaku umyj i osusz (jeśli używasz mrożonych, rozmroź i odciśnij z wody). Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekany czosnek i liście szpinaku. Przesmażaj, aż szpinak zmięknie i cały płyn odparuje, następnie przestudź i posiekaj. Posiekany szpinak wymieszaj z przeciśniętym przez praskę lub rozgniecionym widelcem serem i pokruszoną fetą. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą - spróbuj, bo feta jest słona. Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkuj partiami na cienkie placki i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierożki. Gotowe układaj na tacce wysypanej mąką i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły. Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku - od momentu aż wypłyną jeszcze około 1 minuty. Gotowe pierogi możesz od razu podawać. Szpinakowe są pyszne polane rozpuszczonym masłem i posypane parmezanem.
4 sposoby na zawijanie pierogów

Informacje o Pierogi z farszem szpinakowym

  • Smaki lata we wrześniowym menu dnia

    Smaki lata we wrześniowym menu dnia

    . Źródło: Nowa Kuchnia Polska Gotowe pierogi możesz od razu podawać. Szpinakowe są pyszne polane rozpuszczonym masłem i posypane parmezanem. Pierogi z farszem szpinakowym ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody

  • Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

    Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

    szegedyński [Jakub Kuroń gotuje] To nie to samo, co świeże liście, ale mrożonym szpinakiem warto się zainteresować. Może nie zrobisz z nim sałatki, ale farsz do pierogów i naleśników jak najbardziej. Pierogi z farszem szpinakowym ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju lub

  • Druga szansa dla szpinaku

    Druga szansa dla szpinaku

    przesadzić, gdyż może zdominować potrawę. Pierogi z farszem szpinakowym Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody Farsz: 250 g liści szpinaku (możesz użyć mrożonych) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 200

  • Gotuj raz na kilka dni

    Gotuj raz na kilka dni

    . Pierogi z farszem szpinakowym ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody Farsz: 250 g liści szpinaku (możesz użyć mrożonych) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 200 g półtłustego twarogu 200 g ser typu