Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierożki pieczone z jabłkiem

Autor
A A A
  • Pierożki pieczone z jabłkiem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pierożki pieczone z jabłkiem - składniki:
Pierożki pieczone z jabłkiem - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnij w palcach, aż masa będzie przypominać kaszę. Jajka roztrzep ze śmietaną, wlej do mąki i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodaj mąki, jeśli za twarde - dodaj więcej śmietany. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Przygotuj farsz: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wsyp do dużej miski, dopraw do smaku cukrem i cynamonem, a następnie dokładnie wymieszaj. Na oprószonej mąką stolnicy porcjami rozwałkuj ciasto jak na zwykłe pierogi, a następnie szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierożki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 40 minut, aż pierożki będą złociste. Podawaj na ciepło.

Informacje o Pierożki pieczone z jabłkiem

  • Jabłka na słodko i na słono

    Jabłka na słodko i na słono

    ? źródło: Okazje.info Muszą być chrupiące i zarumienione - piecz je wystarczająco długo. Pyszne cynamonowe nadzienie wynagrodzi chwilę oczekiwania. Pierożki pieczone z jabłkiem ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g masła 100 g kwaśnej śmietany 22-proc. 2 jajka sól cynamon farsz: 4 duże