Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Turbot w rosole z warzywami, smardzami i makaronem soba

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Turbot w rosole z warzywami, smardzami i makaronem soba - składniki:
Turbot w rosole z warzywami, smardzami i makaronem soba - sposób przygotowania: Turbota myjemy, patroszymy i oczyszczamy. Wycinamy filety i odcinamy skórę. Kroimy na porcje (po ok. 100 g). Marynujemy w soli, mielonym białym pieprzu, oliwie i odrobinie wina. Ości i skórę z turbota moczymy 15 min w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 min. Przecedzamy przez gazę, odparowujemy o połowę, doprawiamy solą i białym pieprzem (jeśli rosół jest zbyt kwaśny, przyprawiamy odrobiną cukru). Warzywa obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Przesmażamy w rondlu na oliwie. Zalewamy rosołem, dodajemy wypłukane smardze i gotujemy jeszcze 10 min. Makaron gotujemy 5 min, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Filety smażymy na maśle po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Do głębokich talerzy nakładamy makaron, wlewamy rosół z warzywami i dodajemy porcje ryby. Posypujemy kolendrą. Można też przyprawić danie posiekaną chilli lub tymiankiem.