Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Turbot w rosole z warzywami, smardzami i makaronem soba
Turbot w rosole z warzywami, smardzami i makaronem soba - składniki:
Turbot w rosole z warzywami, smardzami i makaronem soba - sposób przygotowania:
Turbota myjemy, patroszymy i oczyszczamy. Wycinamy filety i odcinamy skórę. Kroimy na porcje (po ok. 100 g). Marynujemy w soli, mielonym białym pieprzu, oliwie i odrobinie wina. Ości i skórę z turbota moczymy 15 min w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 min. Przecedzamy przez gazę, odparowujemy o połowę, doprawiamy solą i białym pieprzem (jeśli rosół jest zbyt kwaśny, przyprawiamy odrobiną cukru). Warzywa obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Przesmażamy w rondlu na oliwie. Zalewamy rosołem, dodajemy wypłukane smardze i gotujemy jeszcze 10 min. Makaron gotujemy 5 min, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Filety smażymy na maśle po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Do głębokich talerzy nakładamy makaron, wlewamy rosół z warzywami i dodajemy porcje ryby. Posypujemy kolendrą. Można też przyprawić danie posiekaną chilli lub tymiankiem.
- Składniki dla 4 osób:
- 1 świeży turbot bałtycki
- sól
- biały pieprz
- oliwa
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 średnie marchewki
- 2 małe pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małego selera korzeniowego
- 2 szalotki kilka suszonych smardzów (namoczonych)
- ok. 300 g makaronu gryczanego soba
- sklarowane masło
- świeża kolendra
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki