Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polędwiczka cielęca z sosem rabarbarowo-miętowym
Polędwiczka cielęca z sosem rabarbarowo-miętowym - składniki:
Polędwiczka cielęca z sosem rabarbarowo-miętowym - sposób przygotowania:
Polędwiczkę oczyszczamy z błon i przez noc marynujemy w pokrojonym w plasterki czosnku, skórce i soku z cytryny, mięcie, soli i pieprzu. Rabarbar ze skórką kroimy w plasterki i powoli smażymy w rondelku, dodając miód i wino. Dusimy do miękkości, dodajemy miętę. Następnie miksujemy i przecieramy przez sito. W tym czasie gotujemy kuskus z masłem. Odsączamy, dodajemy pieprz ziołowy i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy. W płytkich kokilkach lub okrągłych foremkach ugniatamy ciasno kuskus i tak uformowane krążki smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku. Kiedy krążki się rumienią, rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej polędwiczkę przez 8 minut (obracamy, aby równomiernie się usmażyła). Na talerzu układamy krążki z kuskusu i pokrojoną polędwiczkę, polewamy sosem.
- Polędwiczka: 1 polędwiczka cielęca
- 1 i 1/2 ząbka czosnku
- otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1 gałązka świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
- Sos: 1 łodyga rabarbaru
- 2 łyżki miodu
- 150-200 ml słodkiego czerwonego wina (najlepiej porto)
- 1 gałązka świeżej mięty
- Oraz: 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1 łyżka masła
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 jajko
- 2 łyżki masła do smażenia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki