Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczka z królika marynowana w purée z buraczków

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwiczka z królika marynowana w purée z buraczków - składniki:
Polędwiczka z królika marynowana w purée z buraczków - sposób przygotowania: Królika marynujemy przez noc. Przed podaniem pieczemy go w 120°C przez 10 min. Robimy sos: doprawione solą, pieprzem, octem i oliwą połówki pomidora, cebuli, selera i czosnek pieczemy w 170°C przez 7-8 minut. Następnie dodajemy do warzyw wino i bulion, miksujemy. Przecieramy przez sito, dodajemy zmrożone masło i posiekaną bazylię. Intensywnie mieszamy. Robimy risotto: na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy posiekane: cebulę i czosnek oraz ryż i kurki. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Gotujemy, stopniowo dodając bulion i wino i mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż będzie al dente, przyprawiamy risotto chilli. Dodajemy śmietanę, pietruszkę, skórkę z cytryny oraz porzeczki. Na talerzu rozlewamy sos, układamy risotto i królika.