Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Paprykarz z kurczaka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Paprykarz z kurczaka - składniki:
Paprykarz z kurczaka - sposób przygotowania: Kurczaka płuczemy i porcjujemy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy ją na smalcu w garnku z grubym dnem, aż stanie się złocista. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy paprykę, starannie mieszamy. Dolewamy odrobinę wody, wkładamy mięso i z powrotem stawiamy na ogniu. Całość lekko solimy i dusimy, podlewając co jakiś czas wodą (ma jej być tylko troszeczkę na dnie). Gdy mięso będzie już miękkie, gotujemy jeszcze, dopóki woda całkiem nie wyparuje. Wówczas wlewamy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dopiero wtedy dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i chilli. Robimy kluseczki. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy odrobinę soli do smaku i wyrabiamy łyżką na gładkie, płynne ciasto. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżeczką kładziemy na wrzątek niewielkie kluseczki. Gotujemy przez minutę od wypłynięcia. Odcedzone kluseczki polewamy odrobiną smalcu, aby się nie skleiły. Podajemy jako akompaniament dla paprykarza z kurczaka.
Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka