Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Filet z łososia ze szparagami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Filet z łososia ze szparagami - składniki:
Filet z łososia ze szparagami - sposób przygotowania: Filet płuczemy i osuszamy. Delikatnie nacinamy na nim skórkę; w te nacięcia wcieramy odrobinę soli i pieprzu. Przekładamy rybę do foliowej torebki, wraz z kawałkami skórki cytryny, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na parę godzin - dzięki temu łosoś będzie delikatny i lekko cytrusowy. Następnie rybę smażymy. Szparagi obieramy, blanszujemy w lekko osolonej wodzie i przez parę minut hartujemy w zimnej: powinny być lekko al dente. Blanszujemy również wstążki z liścia pora, które posłużą nam do związania szparagów. Robimy salsę pomidorową. Sparzamy pomidora i obieramy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy go następnie w drobną kostkę. Siekamy szalotkę i szczypiorek, mieszamy je z pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Robimy sos. Żółtka ubijamy lekko na parze, dodając sklarowane masło, aż do uzyskania gładkiego, płynnego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Na końcu dodajemy posiekany estragon. Na talerz wylewamy sos. Szparagi przewiązujemy porem i układamy na sosie. Na to kładziemy rybę, a całość zwieńczamy porcją salsy.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim

Informacje o Filet z łososia ze szparagami

  • Paweł Pojawa - Plebiscyt 2008

    Paweł Pojawa - Plebiscyt 2008

    Pawła: Filet z łososia ze szparagami, salsą pomidorową i sosem estragonowym (Dla 1 osoby) 100 g filetu z łososia sól pieprz kawałki skórki z cytryny

  • Szparagi klasycznie - przepisy na wiosnę

    Szparagi klasycznie - przepisy na wiosnę

    Paruzel dodała do nich jeszcze chrupiące ziarenka maku. Jeśli nie przepadasz za takimi eksperymentami, danie możesz serwować również z ulubionym sosem, np. z jogurtu lub śmietany z dodatkiem startej skórki z cytryny. Łosoś-szparagi-mak 2 x 200 g filetów z łososia pęczek szparagów zielonych 1 łyżka

  • Nie... zwykła kuchnia Kingi Paruzel

    Nie... zwykła kuchnia Kingi Paruzel

    : 1 godzina czas całkowity: 80 minut ilość: 2 porcje Składniki: 2 x 200 g filetów z łososia pęczek szparagów zielonych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki maku sól morska cytryna Przygotowanie: 1