Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hiszpańska tortilla z polskim akcentem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Hiszpańska tortilla z polskim akcentem - składniki:
Hiszpańska tortilla z polskim akcentem - sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach tak aby pozostały lekko twarde. Studzimy, obieramy i kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w krążki i razem podsmażamy na łyżce oleju. Pomidory oddzielamy od zalewy. Nie wylewajmy jednak soku - może przydać się do wielu innych dań. W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami. Lubię ostro doprawione, więc dodałam dużo papryki. Można też dodać chilli. Mieszamy z cebulą, kiełbasą i pomidorami. W naczyniu do zapiekania (u mnie silikonowa forma w kształcie serca) układamy warstwę ziemniaków, warstwę kiełbasianą, warstwę ziemniaczaną i resztę masy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zapiekamy przez ok 30 minut w 200 stopniach.
Pasta z tuńczyka w tortilli