Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Hiszpańska tortilla z polskim akcentem
Hiszpańska tortilla z polskim akcentem - składniki:
Hiszpańska tortilla z polskim akcentem - sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach tak aby pozostały lekko twarde. Studzimy, obieramy i kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w krążki i razem podsmażamy na łyżce oleju. Pomidory oddzielamy od zalewy. Nie wylewajmy jednak soku - może przydać się do wielu innych dań. W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami. Lubię ostro doprawione, więc dodałam dużo papryki. Można też dodać chilli. Mieszamy z cebulą, kiełbasą i pomidorami. W naczyniu do zapiekania (u mnie silikonowa forma w kształcie serca) układamy warstwę ziemniaków, warstwę kiełbasianą, warstwę ziemniaczaną i resztę masy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zapiekamy przez ok 30 minut w 200 stopniach.
- puszka pomidorów (całe pokroić w plasterki
- w kałałkach tylko odsączyć)
- 250 g dobrej jakości kiełbasy
- 2 cebule
- 3 jajka
- 6 ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- łyżka oliwy
- przyprawy:
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- tymianek
- zioła prowansalskie
Pasta z tuńczyka w tortilli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki