Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wytrawne ciasto pomidorowe z jabłkami i tymiankiem
Wytrawne ciasto pomidorowe z jabłkami i tymiankiem - składniki:
Wytrawne ciasto pomidorowe z jabłkami i tymiankiem - sposób przygotowania:
Oliwki, pomidory i czosnek drobno posiekać, zalać kilkoma łyżkami oleju i odstawić na pół godziny. Jabłka obrać, pokroić w talarki, skropić octem balsamicznym, obtoczyć w łyżce tymianku i mące. Jajka roztrzepać, porcjami dodawać przecier pomidorowy, mąkę przesianą z sodą i proszkiem, olej i pozostałe przyprawy, w tym oliwki z pomidorami i czosnkiem, na końcu jabłka. Wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika na stopionych plasterkach ułożyć małe pomidorki. Podawać z gałką lodów z sera camembert skropionych kremem z octu balsamicznego.
- 150 g czarnych oliwek
- 4 suszone pomidory
- 3 ząbki czosnku
- szklanka oleju
- 1 kg winnych jabłek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1.5 łyżki suszonego tymianku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2.5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- kilka plasterków sera camembert
- pomidorki truskawkowe do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki