Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona brukselka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczona brukselka - składniki:
Pieczona brukselka - sposób przygotowania: Robimy grzanki: bułkę kroimy w kostkę, mieszamy z dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Szalotki kroimy w piórka, brukselki obieramy z zewnętrznych liści i przekrawamy wzdłuż na pół. Resztę oliwy łączymy z musztardą i mieszamy z brukselką i szalotkami, posypujmy solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy na niej brukselkę, a na wierzchu kostki bułki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 20 minut, aż brukselka zmięknie, a grzanki się zrumienią.

Informacje o Pieczona brukselka

  • Brukselka powraca na salony. Jak ją przyrządzić, by była najlepsza?

    Brukselka powraca na salony. Jak ją przyrządzić, by była najlepsza?

    czerwoną kapustą Pieczona brukselka: 600 g brukselki 600 g czerwonych winogron bez pestek 2 łyżki oliwy kilka gałązek tymianku sól i pieprz do smaku 2 łyżki octu balsamicznego Sałatka z kapusty: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy Dijon szczypta chilli w proszku 60 ml

  • Wege jesień - smacznie, zdrowo, pomysłowo

    Wege jesień - smacznie, zdrowo, pomysłowo

    . Autor: Tomek Woźniak W tym daniu rządzą dwa jesienne smaki. Z czym zwykle łączycie brukselkę? Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą Pieczona brukselka: 600 g brukselki 600 g czerwonych winogron bez pestek 2 łyżki oliwy kilka gałązek tymianku sól i pieprz do smaku 2 łyżki octu

  • Sałatki i surówki na koniec lata

    Sałatki i surówki na koniec lata

    sok z cytryny, mieszamy. Wykładamy na ciecierzycowe purée. Posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem. Podajemy z grzankami. Autor: Dominika Wójciak Pieczona brukselka jest o wiele smaczniejsza od gotowanej. Zjedz ją solo (pieczona z oliwą i solą jest wyśmienita) lub dodaj

  • Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

    Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

    wymieszaj z drobniutko posiekaną szalotką. Na 4 talerzach rozłóż liście sałaty, a na każdej ułóż porcje pieczonej brukselki i orzechów. Polej sosem i od razu podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pomysł na solidny obiad, który zaspokoi naprawdę duży apetyt. Przepis podpowiada, żeby użyć mrożonej brukselki

  • Kapusta i spółka

    Kapusta i spółka

    pieczeniem dodać do niej także pokrojony w kostkę boczek. Pieczona brukselka 3 kromki bułki 6 łyżek oliwy sól pieprz 4 szalotki 1/2 kg brukselki 2 łyżki musztardy Robimy grzanki: bułkę kroimy w kostkę, mieszamy z dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Szalotki kroimy w piórka, brukselki obieramy z