Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bułeczki cynamonowe z rodzynkami
Bułeczki cynamonowe z rodzynkami - składniki:
Bułeczki cynamonowe z rodzynkami - sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy, po środku robimy wgłębienie. Drożdże kruszymy, ucieramy z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlewamy w zagłębienie. Obok wlewamy 2/3 rozpuszczonego tłuszczu, wsypujemy 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie składniki mieszamy, dolewamy resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na prostokąt 45x30 cm. Resztę masła roztapiamy i smarujemy powierzchnię ciasta. Rodzynki płuczemy i osączamy. Mieszamy z cynamonem i resztą cukru. Rozkładamy na cieście. Placek zwijamy w rulon. Kroimy w plastry o grubości ok. 2,5-cm. Układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 180-200°C.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki