Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bułeczki cynamonowe z rodzynkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bułeczki cynamonowe z rodzynkami - składniki:
Bułeczki cynamonowe z rodzynkami - sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy, po środku robimy wgłębienie. Drożdże kruszymy, ucieramy z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlewamy w zagłębienie. Obok wlewamy 2/3 rozpuszczonego tłuszczu, wsypujemy 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie składniki mieszamy, dolewamy resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na prostokąt 45x30 cm. Resztę masła roztapiamy i smarujemy powierzchnię ciasta. Rodzynki płuczemy i osączamy. Mieszamy z cynamonem i resztą cukru. Rozkładamy na cieście. Placek zwijamy w rulon. Kroimy w plastry o grubości ok. 2,5-cm. Układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 180-200°C.