Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta daktylowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta daktylowa - składniki:
Tarta daktylowa - sposób przygotowania: Na stolnicy zagniatamy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Ciasto wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Na pergaminie rozwałkowujemy ciasto do grubości 1/2 cm. Przenosimy do formy, usuwając pergamin. Formę wylepiamy ciastem, a następnie pieczemy 15 minut (180°C) na złoty kolor. W tym czasie mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, mieszamy i na koniec wlewamy sok. Gdy składniki się połączą, dodajemy migdały i mąkę, delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na podpieczony spód i układamy połówki daktyli. Zapiekamy na złoty kolor. Wierzch smarujemy 2 łyżkami dżemu.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta