Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta daktylowa
Tarta daktylowa - składniki:
Tarta daktylowa - sposób przygotowania:
Na stolnicy zagniatamy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Ciasto wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Na pergaminie rozwałkowujemy ciasto do grubości 1/2 cm. Przenosimy do formy, usuwając pergamin. Formę wylepiamy ciastem, a następnie pieczemy 15 minut (180°C) na złoty kolor. W tym czasie mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, mieszamy i na koniec wlewamy sok. Gdy składniki się połączą, dodajemy migdały i mąkę, delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na podpieczony spód i układamy połówki daktyli. Zapiekamy na złoty kolor. Wierzch smarujemy 2 łyżkami dżemu.
- Ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- jajko
- sok z 1 pomarańczy
- szklanka mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki
- Oraz:
- 200 g daktyli.2 łyżki dżemu pomarańczowego
Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Informacje o Tarta daktylowa
-
Tarta daktylowa krok po kroku
Składniki: Ciasto: 300 g mąki, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 200 g masłaMasa: 250 g serka mascarpone, 6 łyżek cukru pudru, 1 jajko, sok z 1 pomar
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki