Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piernik bakaliowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piernik bakaliowy - składniki:
Piernik bakaliowy - sposób przygotowania: Miód i masło roztapiamy w rondlu, wsypujemy przyprawy, wlewamy karmel zrobiony z 100 g cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i łączymy z masą. Dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz rozdrobnione bakalie. Mieszamy, wlewamy mleko i stopniowo dodajemy ubite na pianę białka. Masę wylewamy do płaskiej, szerokiej formy o wysokich brzegach. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z blachy, przekrawamy wzdłuż i smarujemy powidłami, a następnie składamy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba