Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona papryka z oliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczona papryka z oliwkami - składniki:
Pieczona papryka z oliwkami - sposób przygotowania: Opiekamy papryki na rozgrzanym grillu. Gdy skórka sczernieje, przekładamy strąki do miski, przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wystygnięcia. Zimne obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Na suchej patelni prażymy nasiona kminu, następnie rozdrabniamy, najlepiej w moździerzu. Dodajemy majeranek, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Do papryki wsypujemy oliwki i polewamy je dressingiem. Przed podaniem schładzamy 2 godziny w lodówce. Rada: Oliwki z pestkami mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak. Podając potrawę z ich dodatkiem, warto jednak uprzedzić wszystkich biesiadników.
Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka