Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Minipaszteciki z dyni i soczewicy
Minipaszteciki z dyni i soczewicy - składniki:
Minipaszteciki z dyni i soczewicy - sposób przygotowania:
Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy z pokrojonymi w plasterki marchewkami, liśćmi laurowymi, tymiankiem i zielem angielskim tak długo, aż rozgotuje się na papkę. Dynię kroimy w kostkę i smażymy na maśle razem z posiekanymi cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Do gorącej soczewicy z marchewką wsypujemy kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszamy. Dodajemy otręby lub zmielone płatki owsiane oraz podduszoną dynię z cebulą. Miksujemy, tak aby w masie zostały niewielkie grudki. Gdyby masa była za rzadka, wsypujemy odrobinę kaszki kukurydzianej lub otrębów. Smarujemy tłuszczem 6-8 foremek, wysypujemy otrębami, wkładamy masę dyniowo-soczewicową, posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 30-45 minut w 200°C.
- 1.5 szklanki czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- 2 liście laurowe
- kilka gałązek tymianku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 300 g dyni
- 2 łyżki klarowanego masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka curry
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
- 3/4 szklanki otrębów lub płatków owsianych
- tłuszcz i otręby do foremek
- garść uprażonych pestek dyni
Podręczny pasztecik podróżny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki