Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ko-Ko-Ko z kurry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ko-Ko-Ko z kurry - składniki:
Ko-Ko-Ko z kurry - sposób przygotowania: Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobne kawałeczki, uważając, by nie przesolić ich rzewnymi łzami. ;) Dosiekać trochę szczypiorku. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, zeszklić na tym cebulę, dodać szczypiorek, a później rzucić na to kurczaka. Niech cierpi. Najlepiej ze 100 ml bulionu. I tak przez 5-7 minut. ;) Mleko kokosowe wymieszać ze śmietaną, resztą bulionu, pastą curry, curry, sosem imbirowym, cukrem i resztą przypraw. Gdy kurczak dosmaży się odpowiednio, zalać go na patelni masą kokosowo-śmietanową. Na niewielkim ogniu podgrzewać, aż zacznie gęstnieć. Dosypać wiórków kokosowych, doprawić do smaku. Jeśli całość wyda się zbyt rzadka, można zagęścić ją, dodając do niej mąkę wymieszaną z wodą (tak, żeby nie było grudek). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i cebulką marynowaną.