Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Zapiekanka ryżowa z jabłkami - składniki:
Zapiekanka ryżowa z jabłkami - sposób przygotowania: Ryż opłukać i wsypać do garnuszka, zalać wodą i mlekiem. Gotować 12 minut, ryż musi być gęsty i bardzo lepki. Obrać jabłka i potarkować, wrzucić na patelnię, posypać 3-4 łyżkami cukru, cynamonem i poddusić przez 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć 1/2 ryżu, na to jabłka i znowu ryż. Wierzch wysmarować cienką warstwą śmietany, zakryć folią aluminową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut. Po tym czasie wierzch powinien być podpieczony i lekko zarumieniony, jeśli nie to należy zdjąć folię i podpiec kolejne 5-10 minut.