Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kotlety po mediolańsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kotlety po mediolańsku - składniki:
Kotlety po mediolańsku - sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekny czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerowne wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250 ml bulionu drobiowego, dusić około 30 minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15 minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem. Danie dość pracochłonne, ale bardzo smaczne. Mięso jest ziołowe, aromatyczne i idelanie kruche.