Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sushi z paluszkami krabowymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sushi z paluszkami krabowymi - składniki:
Sushi z paluszkami krabowymi - sposób przygotowania: Gotuje ryż ( na 250 g ryżu biore 250 g wody). Czas gotowania ryżu uzależniony jest od posiadanej kuchenki. Przy kuchence gazowej 15 minut na mały ogniu. Przy kuchence elektrycznej 10 minut, po czym zostawiam na ciepłej płycie jeszcze z 10 minut pod przykryciem żeby doszedł. Podgrzewamy ocet dodajemy cukier, sól i łączymy z ryżem. Powoli studzimy. W tym czasie obieramy ogórka ze skórki kroimy w cienkie paski, tak samo robimy z awokado. Na listek nori kładziemy wystudzony ryż. Smarujemy po środku pasta wasabi ( bardzo mało bo strasznie pikantna). Na to kładziemy plasterek ogórka, plasterek awokado, 1 paluszek krabowy, plasterek łososia. Dla wielbicieli kawioru możemy dodać łyżeczkę do środka ( ja dodaje). Zawijamy delikatnie listek nori, po czym delikatnie go zgniatamy żeby sie nie rozwalił przy krojeniu. Kroimy na 6 szt. na każdy kawałek nakładam łyżeczkę kawioru i cienki listek imbiru. Tak przygotowane sushi maczam w sosie sojowym i pochłaniamy w całości do buzi. Przegryzam imbirem. Jeśli ktoś lubi wersje bardzo pikantną można na każdy kawałek susi dać kropelkę wasabi.

Informacje o Sushi z paluszkami krabowymi

  • Jak zrobić sushi?

    Jak zrobić sushi?

    zadanie oczyścić smak i przygotować nasz język na dalsze kulinarne rozkosze. Zobacz przepisy na domowe sushi: Sushi maki Sushi z pieczonym łososiem Sushi z paluszkami krabowymi Sushi nigri Jak przygotować ryż do sushi?