Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarteletki z kremem bananowo-czekoladowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarteletki z kremem bananowo-czekoladowym - składniki:
Tarteletki z kremem bananowo-czekoladowym - sposób przygotowania: Mąkę mieszamy mikserem z masłem do momentu, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy cukier oraz jajko i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zawijamy w folię. Odkładamy do lodówki na 30 min.W tym czasie przygotowujemy krem. Mleko gotujemy, dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy. Banany obieramy i dokładnie miksujemy. Z żółtek i 2 łyżek cukru ubijamy na parze puszysty kogel-mogel. Mieszamy z bananami i rozpuszczoną czekoladą. Kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru. Delikatnie mieszamy z masą bananowo-czekoladową. Krem po odstawieniu do lodówki gęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasta rozwałkowujemy na blacie. Wykładamy nim foremki do tarteletek. Na przełożonym do foremek cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy je fasolą. Podpiekamy ok. 10 min. Usuwamy papier. Dopiekamy jeszcze ok. 15 min., aż kruche ciasto się zrumieni. Na podpieczone i wystudzone spody wykładamy krem czekoladowo-bananowy. Dowolnie dekorujemy.