Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto z marchwią i jabłkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto z marchwią i jabłkami - składniki:
Ciasto z marchwią i jabłkami - sposób przygotowania: Marchew obrać, pokroić w kostkę i ugotować na pół miękko. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Marchew i jabłka wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cynamonu. Z białek ubić pianę, pod koniec wsypać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Do białek dodawać po jednym żółtku cały czas miksując - kolejne wówczas, gdy poprzednie się dobrze połączy z masą. Wlać olej wymieszany z wodą i mieszać do połączenia się go z masą. Dodawać porcjami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łączyć z masą. Wsypać kakao, przyprawy i sodę, wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki jabłka i marchew, wymieszać.Przelać ciasto do wysmarowanej formy. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.