Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kuskus z bakłażanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kuskus z bakłażanem - składniki:
Kuskus z bakłażanem - sposób przygotowania: Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrząca wodą, odstawiamy do napęcznienia. Bakłażana kroimy wzdłuż na długie plastry. Na talerz wylewamy trochę oliwy i maczamy kolejno plastry bakłażana z obu stron. Smażymy na patelni grillowej z każdej strony, aż będzie miękki i przyrumieniony. Upieczone plastry przekładamy na talerz i oprószamy solą. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, odstawiamy do wystygnięcia. Fasolkę szparagową blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, następnie osuszamy. Wszystkie składniki na sos łączymy, następnie mieszamy z kuskusem, dodajemy rodzynki i pozostałe składniki oprócz bakłażana. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus podajemy z plasterkami bakłażana.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka