Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Raclette z indykiem i gruszką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Raclette z indykiem i gruszką - składniki:
  • 2 duże gruszki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 4 cienkie pokrojone w paski (po 120 g każdy) sznycle z indyka
  • 200 g pokruszonej śmietankowej gorgonzoli
  • posiekany pęczek natki pietruszki
Raclette z indykiem i gruszką - sposób przygotowania: 2 duże gruszki (po 250 g) obieramy, kroimy w ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z oleju, soli i obu rodzajów pieprzu przygotowujemy marynatę, którą zalewamy mięso i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Gorgonzolę mieszamy z natką. Na patelence układamy kawałki indyka oraz gruszki i obkładamy je równomiernie serem. Zapiekamy 12-15 minut, aż ser się lekko zrumieni. Rada: Raclette, w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, to potrawa przyrządzanego ze specjalnego gatunku szwajcarskiego sera.