Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Medaliony rybne z sosem szafranowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Medaliony rybne z sosem szafranowym - składniki:
Medaliony rybne z sosem szafranowym - sposób przygotowania: Filety kroimy na medaliony o grubości ok. 2 cm. Solimy, skrapiamy sokiem cytrynowym i oliwą. Gotujemy na parze przez 3 minuty razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Powstały podczas gotowania wywar wlewamy do miseczki - przyda się do przygotowania sosu. Cukinie kroimy w długie, wąskie paski, najlepiej obieraczką do warzyw i gotujemy na parze przez 2 minuty. Robimy sos szafranowy: wywar rybny mieszamy z winem i śmietaną. Gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przyprawiamy szafranem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy zimne masło - dzięki temu sos będzie lśniący i jeszcze zgęstnieje. Na talerzach układamy cukinie, na wierzchu kładziemy ryby i polewamy sosem. Cukinia w zależności od odmiany może być żółta lub zielona. Młodą można jeść w całości, bardziej dojrzałą lepiej obrać ze skórki i oczyścić z nasion.