Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Borówki z gruszkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Borówki z gruszkami - składniki:
Borówki z gruszkami - sposób przygotowania: Borówki myjemy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę. Następnie osączamy na sicie. Z cukru i 1/3 szklanki wody gotujemy syrop. Umyte gruszki kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne, wkładamy do syropu i gotujemy. Gdy gruszki zrobią się szkliste, dodajemy borówki i goździki, gotujemy 20 minut na małym ogniu. Gorącą masę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Bez ściemy - ciasto z całymi gruszkami

Informacje o Borówki z gruszkami

  • Letnie wypieki - w owocowej odsłonie. Tylko z Kasią!

    Letnie wypieki - w owocowej odsłonie. Tylko z Kasią!

    Truskawkowo – tortowo! Letni torcik to idealny pomysł na każdą okazję – zwłaszcza, gdy temperatura za oknem osiąga wyższe niż zwykle wskaźniki. Do tego te truskawki… soczyste, czerwone i przepyszne. Wystarczy dobrze schłodzić przygotowane ciasto, a rodzinne spotkanie przy poobiedn

  • Słona gruszka

    się zredukuje, dodaj do smaku balsamico. W wersji luksusowej do gruszki smażonej z rozmarynem wlej porto i odparuj. Podaj do smażonej wątróbki kaczej lub gęsiej. Jeżeli w tym sezonie wśród przygotowywanych przetworów odpuściłaś sobie smażenie borówek z gruszkami, to w