Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami - składniki:
Risotto z grzybami - sposób przygotowania:
Grzyby czyścimy suchą szczoteczką z piasku i igliwia. Kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i, mieszając, podgrzewamy, aż sok, który puszczą, odparuje. Wlewamy łyżkę oliwy. Smażymy 10 minut. Doprawiamy.
Wywar zagotowujemy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i stawiamy na ciepłej płytce. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, łodygi selera - w plastry. Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po chwili dorzucamy plasterki selera - warzywa mają się zeszklić.
Suche ziarna ryżu wrzucamy do rondla z warzywami i smażymy, mieszając, tak długo, aż wchłoną cały tłuszcz. Wlewamy wino, a potem po trochu gorący wywar. Kolejną porcję dolewamy dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Wywar powinien nie tylko wsiąkać w ziarna, ale i lekko parować, dlatego rondla nie przykrywamy. Powtarzamy tę procedurę do chwili, aż ryż będzie ugotowany. W rondlu wytworzy się kleisty sos, który dokładnie oblepi ziarna, nadając risottu kremową konsystencję.
Dodajemy grzyby, podgrzewamy. Wlewamy śmietankę lub mascarpone i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy potrawę świeżo startym parmezanem i posiekaną natką.
- 300 g kapeluszy grzybów
- 2-3 łyżki oliwy
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- kieliszek białego wytrawnego wina
- cebula
- ząbek czosnku
- 250 g ryżu arborio
- 2 łodygi selera naciowego
- 3-4 łyżki mascarpone lub śmietanki
- 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Informacje o Risotto z grzybami
-
Odkryj tajniki wegańskiej kuchni bezglutenowej z Atelier Smaku i Samsung
usatysfakcjonowani - w książce znajduje się szereg inspiracji, między innymi na sycącą zupę grzybową z lanymi kluskami lub risotto z grzybami. Dla zwolenników oryginalnych propozycji, którzy lubią w kuchni eksperymenty, autorzy polecają przepisy m. in. na gnocchi z sosem szpinakowym lub grillowaną paprykę z kremem z
-
Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na dania z grzybami!
gęstnieje i staje się kremowy). Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i od razu podawaj, posypując danie startym serem. Autor: Kulinarny Instytut w Krakowie Tagliatelle z dynią i grzybami Do risotto (po podsmażeniu ryżu) możesz dolać również kieliszek białego, wytrawnego wina. Doda mu smaku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki