Zupa minestrone
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ziemniak
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 60 g groszku
- 60 g kukurydzy
- 60 g fasolki szparagowej
- 1/2 puszki fasolki czerwonej
- 1 pomidor
- 250 g brokułów
- 250 g kalafiora
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Informacje o Zupa minestrone
-
Międzynarodowe menu
To najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. W skład wchodzą warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek ora
-
Włoskie menu dnia z tradycyjnym makaronem
Minestrone możesz przygotować zarówno z fasoli suchej, świeżej, jak i z puszki. Serwuj z małym makaronem, ryżem lub grzankami. Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa 1/2 szklanki białej suchej fasoli 1 mały por gałązka selera naciowego (ewentualnie ćwierć korzenia selera) 1 duża cebula
-
Zdrowa i szczupła na wiosnę? Magnez Twoim sprzymierzeńcem
strączkowych. Jak smacznie dostarczyć organizmowi magnezu? Zielona zupa minestrone Składniki: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łodygi selera naciowego 3 średnie cukinie 25 dag świeżego szpinaku 5 łyżek oliwy extra vergine 20 dag zielonego groszku 1 duża garść
-
Zupa z cukinii - pomysł na pyszny obiad
zupę na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na stole osobno podajemy oliwę i starty ser pecorino. UWAGA: podobnie można zrobić równie pyszną zupę minestrone, ale z młodej włoszczyzny - bez marchewki, za to z korzeniem pietruszki
-
Magia zaklęta we włoskich serach D.O.P.
warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego
-
9 pomysłów na lekki obiad - z pysznymi warzywami!
, a jarzyny dodajemy do gotowanej fasoli po 15 min. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, najpierw gotujemy jarzyny, fasolę dorzucamy do zupy na samym końcu. Autor: Robert Makłowicz Zobacz też: Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone? Zawiera bardzo zdrową kaszę quinoa, która obfituje w
-
Z menu detektywa
okazję. Carvalho zarzuca go propozycjami, dobrze zdając sobie sprawę, że biedak nie ma o nich zielonego pojęcia i nie złapie ironii. Na przystawkę sugeruje kombinację warzyw i ostryg, np. zupę minestrone z rakami rzecznymi (choć rak to przecież nie ostryga), podlaną białym winem Ribera del Duero, Albarin
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki